Wychodząc naprzeciw Państwa potrzebom przedsiębiorstwo nasze rozpoczęło produkcję pieczywa ekologicznego. Warunkiem uruchomienia takiej produkcji jest otrzymanie Certyfikatu, wydawanego przez profesjonalne jednostki certyfikujące. Jednostka ta poza wydaniem stosownego dokumentu zajmuje się także bieżącym kontrolowaniem ścisłych metod produkcji jakie stosowane są przy wyrobie żywności ekologicznej. Zatem współpraca z taką jednostką oraz nasze doświadczenie dają gwarancje niepowtarzalnego smaku oraz wysokiej jakości produkowanych przez nas produktów ekologicznych.

Żywność wytworzona w systemie ekologicznym, charakteryzuje się specyficznymi cechami, odróżniającymi ją od żywności z innych systemów.
Tymi cechami są:

  • wysoka jakość ponieważ surowce do jej wytworzenia pochodzą z gospodarstw ekologicznych, położonych w terenach o czystych glebach, powietrzu i wodzie, nie zanieczyszczonych wpływami przemysłu,
    czy infrastruktury komunalnej,
  • proces jej powstawania jest śledzony, kontrolowany i udokumentowany (od pola do stołu),
  • wyprodukowanie jej według norm prawnych dotyczących rolnictwa ekologicznego.

Produkty ekologiczne

Chleb razowy bio

Tworzony tradycyjną metodą na naturalnym zakwasie z najwyższej jakości mąki żytniej razowej ze szczyptą soli. Dzięki swoim niezastąpionym właściwość zdrowotnym, produkt jest świetną podstawą każdego posiłku. Zalecany przez dietetyków w wielu dietach.

Chleb orkiszowy bio

Wypiekany na zakwasie razowym zawierający 60% mąki orkiszowej typu graham. Ziarno orkiszu zawiera więcej białka (13–17 proc.) niż ziarno pszenicy zwyczajnej. Jest od nich także bogatsze w lepiej przyswajalny gluten . Ponadto zawiera więcej cynku, miedzi i selenu oraz witamin A, E i D. Dominującym kwasem tłuszczowym jest wartościowy dla zdrowia kwas linolenowy. Chleb ma niepowtarzalny delikatny smak oraz zapach. Połączony z tradycyjnymi polskimi wędlinami i serami ukoi najbardziej wysublimowane zmysły.

Chleb „podzamcze” bio

60% tego produktu to mieszanka 4 ziaren i pestek. Podstawę - tradycyjny zakwas razowy - dopełniliśmy mąka razową, słonecznikiem, siemieniem lnianym, pestkami dyni i sezamu. Długotrwały proces produkcyjny oraz mieszanka użytych składników tworzy unikalny chleb   o niepowtarzalnych walorach smakowych. Zdrowy, delikatnie chrupiący, świetnie smakuje z niemal każdym dodatkiem. Jego smak i aromat doskonale podkreśla masło i wędzona szynka. Nie będziemy mieli nic przeciwko jeśli podadzą go Państwo z naszym, polskim serem.

Chleb żytni bio

Nasz wspaniały, codzienny, uniwersalny chleb. Staropolska receptura, pełnoziarnisty zakwas, 100% mąki żytniej i około dwu godzinny wypiek w drewnianych formach w piecu ceramicznym zapewnia długą świeżość chleba. Mamy zaszczyt serwować Państwu produkt, który od wielu wieków jest podstawą polskiej diety. Chleb jest prostokątny i posypany mąką na wierzchu.

Chleb siemię i słonecznik bio

Chleb to mieszanka mąki pszennej i żytniej, z dodatkiem siemienia i słonecznika oraz wody i soli, na zakwasie żytnim. Posiada okrągły kształt i jest posypany mąką na wierzchu.

Chleb gryczany bio

Chleb bezglutenowy, wykonany w 100 % z mąki gryczanej.  

Charakteryzuje się bardzo ciemną brązową barwą.

Chleb jaglany bio

Zdrowy chleb z mąki jaglanej oraz żytniej. Posypany płatkami jaglanymi.

Chleb żytni z pokrzywą bio

Chleb żytni został wzbogacony o liście suszonej pokrzywy.

Chleb żytni z żurawiną bio

Chleb żytni został wzbogacony o suszoną żurawinę, dzięki temu nadało to słodki Smak.

Chleb wieloziarnisty bio „życia"

Chleb wykonany z samych ziaren. Bez mąki i drożdży!

Bułka żytnia bio

Bułka wyprodukowana z mąki żytniej z dodatkiem mąki pszennej, drożdży, wody i soli. Posypana mąką żytnią- biała barwa na wierzchu.

Bułka orkiszowa bio

Jej głównym składnikiem jest mąka orkiszowa biała, z dodatkiem oleju, drożdży , wody i soli.

Bułka jaglana bio

Wytworzona poprzez połączenie mąki jaglanej i orkiszowej, z dodatkiem wody, oleju, drożdży i soli. Posypana płatkami jaglanymi.

Bułka musli bio

Mąka żytnia razowa, mąka pszenna, mix ziaren, drożdże, woda, sól, olej. Bułka jest brązowa posypana słonecznikiem i lnem.

Bułka kukurydziana bio

To połączenie mąki kukurydzianej z niewielką ilością mąki pszennej typ 500 z dodatkiem drożdży, wody i soli. Bułka charakteryzuje się żółtą barwą i posypką z pestek dyni.

Bułka graham bio

Bułka wytworzona z mąki razowej i pszennej, z dodatkiem drożdży, oleju, wody i soli. Podłużny kształt i brązowa barwa.

Bułka ciabatta bio

To bułka pszenna wyprodukowana na zakwasie żytnim.

Lekko spłaszczony, wydłużony kształt zakończony rogami po obu stronach.

Bułka z pokrzywą bio

Bułka żytnia z dodatkiem mąki pszennej oraz suszoną pokrzywą. Charakterystyczna zielona barwa miękiszu.

Bułka staropolska bio

Oryginalna staropolska bułka pszenna produkowana na ‘’zapomnianym” zakwasie pszennym, której proces produkcyjny trwa około 45 godzin. Bez polepszaczy, konserwantów i innych środków chemicznych wspomagających piekarzy. Produkowana według receptur wypracowanych przez polskich mistrzów piekarstwa i udostępniona w całej Europie gdzie produkuje się do dziś pieczywo, którym zachwyca się cały świat. Chcemy Państwu przypomnieć jak powinno smakować dobre pieczywo zachęcając do spróbowania. Kształt podobny do bagietki.

Pączki bio

SKŁADNIKI
mąka pszenna typ 500*, masło*,  cukier trzcinowy *, jaja*, olej słonecznikowy *, mleko* , nadzienie owocowe*, cukier puder*, drożdże*, woda, sól. (*certyfikowany składnik ekologiczny)

OPIS
Tradycyjne, lekkie i puszyste pączki. Podaje się je w karnawale, a szczególnie w Tłusty Czwartek.

Ciastka kruche bio

SKŁADNIKI
mąka pszenna typ 500*, cukier trzcinowy*, masło*, jaja*,cukier waniliowy*, śmietana*, proszek do pieczenia*, (*certyfikowany składnik ekologiczny)

OPIS
Ciasteczka maślane rozpływają się w ustach. Przygotowane na prawdziwym maśle oszałamiają smakiem.

Ciasto gryczane bio

SKŁADNIKI
mąka gryczana*, marchew*, cukier trzcinowy*, jajka*, olej*, proszek do pieczenia*, cynamon* (certyfikowany składnik ekologiczny)

OPIS
Ciasto z mąką gryczaną, tartą marchewką, bez mleka.

Ciasto marchewkowe bio

SKŁADNIKI
mąka pszenna typ 500*, cukier trzcinowy*, jaja*, marchew*, orzechy włoskie*, mleko*,  olej słonecznikowy*, cynamon*, regulator kwasowości: wodorowęglan sodu, sól, (*certyfikowany składnik ekologiczny)

OPIS
To pyszne ciasto z dodatkiem tartej marchwi. Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję.

Sernik bio

SKŁADNIKI
twaróg*, mąka pszenna typ 500*, cukier trzcinowy*, masło* , jaja* śmietana*, proszek do pieczenia*, (*certyfikowany składnik ekologiczny)

OPIS
Sernik to tradycyjne i pulchne ciasto, którego głównym składnikiem jest twaróg.

Szarlotka bio

SKŁADNIKI
mąka pszenna typ 500*, jabłko*, cukier trzcinowy*, masło*, jaja*, śmietana*, cynamon*, cukier waniliowy*, proszek do pieczenia* ,(certyfikowany składnik ekologiczny)

OPIS
Podstawą szarlotki jest kruche ciasto. Wyróżnia się małą ilością ciasta , a dużą jabłek.

Lista produkowanych przez nas produktów ekologicznych:

  • bagietka bio
  • baton pełnoziarnisty bio
  • bezy bio
  • biszkopty bio
  • bułeczki drożdżowe bio
  • bułeczki drożdżowe bio
  • bułka ciabatta bio
  • bułka graham bio
  • bułka gryczana bio
  • bułka kukurydziana bio
  • bułka musli bio
  • bułka owsiana bio
  • bułka pszenna bio
  • bułka staropolska bio
  • bułka tarta bio
  • bułka tarta razowa bio
  • bułka żytnia bio
  • bułka żytnia z dynią bio
  • bułki jaglane bio
  • bułki orkiszowe bio
  • bułki z pokrzywą bio
  • chałka bio
  • chleb graham bio
  • chleb gryczany bio
  • chleb jaglany bio
  • chleb kukurydziany bio
  • chleb orkiszowy bio
  • chleb podzamcze bio
  • chleb pszenny bio
  • chleb razowy bio
  • chleb razowy na miodzie bio
  • chleb siemię i słonecznik bio
  • chleb wieloziarnisty bio
  • chleb z czarnuszką bio
  • chleb z pokrzywą bio
  • chleb z żurawiną bio
  • chleb żytni bio
  • chleb żytni z dynią bio
  • chleb żytni ze szpinakiem bio
  • ciastka dyniowe bio
  • ciastka kruche bio
  • ciastka orkiszowe bio
  • ciastka otrębowe bio
  • ciastka piernikowe bio
  • ciastka ptysiowe bio
  • ciastka razowe bio
  • ciasto czekoladowe bio
  • ciasto drożdżowe bio
  • ciasto drożdżowe z owocami bio
  • ciasto dyniowe bio
  • ciasto gryczane bio
  • ciasto jaglane bio
  • ciasto marchewkowe bio
  • ciasto orkiszowe bio
  • ciasto orzechowe bio
  • ciasto piernikowe bio
  • ciasto szpinakowe bio
  • grzanki bio
  • miodowiec bio
  • pączki bio
  • rogale drożdżowe bio
  • sernik bio
  • sernik razowy bio
  • szarlotka bio
  • szarlotka razowa bio
  • tarta z białym serem bio
  • tarta ze szpinakiem bio
  • bułki z sezamem bio
  • chleb z ziemniakami i cebulą bio
  • chleb żytni z burakiem bio
  • ciasto kakaowe bio
  • jabłecznik z bezą bio
  • jabłecznik z jagłą ekspandowaną bio
  • makowiec z quinoa
  • muf finki czekoladowe bio
  • muf finki orkiszowe bio
  • spód do pizzy bio
  • torcik bezowy bio
  • torcik mocno czekoladowy bio

Zapraszamy do zakupu naszych produktów ekologicznych w sklepie internetowym 

BIO PLANET S.A.

Kontakt

PIEKARNIA GZIK
Violetta Gzik-Janiak

96-500 Sochaczew, ul. Traugutta 7

tel: 46 862 18 66

email: biuro@pieczywoekologiczne.pl

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok